Välkommen till Franciskusleden!

På vår hemsida finns översikt, information och en försmak av leden. Den verkliga upplevelsen erbjuder sen själva vandringen. Franciskusleden går genom ett mycket vackert landskap nära Vättern. Här finns en levande landsbygd med rum för själen och en intressant historia. Här har luffare tidigare vandrat, kungar har ridit sin eriksgata, pilgrimer sökt sig mot Vadstena och ibland ännu längre.

Franciskusleden ingår i ett nätverk av pilgrimsleder i Sverige och Europa, en länk mellan bl.a. Santiago de Compostella i Spanien och Nidaros i Norge.

Franciskusleden ansluter i Alvastra till Klosterleden som går till Vadstena. l Byarum ansluter den till Munkaleden som går mellan Byarum och Nydala.

Vi rekommenderar att man under vandringen tar del av de kartblad som finns här på hemsidan. Antingen genom att trycka ut dem eller följa dem via mobiltelefon.

 

Vandring Sofiakyrkan-Månsarp 21.8

Månsarp-Byarum 22.8

Växjö stift ordnar en pilgrimsvandring med tema Mod att våga leva. Från Göteborg via Jönköping till Växjö.

Fredagen de 21 inleds vandringen kl. 9.00 med mässa i Sofia kyrka (Jönköping). Vandringen leds av pilgrimspräst Agne Josefsson. Den går sen till Månsarp. 

 

Den 22:a fortsätter vandringen med start i Månsarps kyrka, också med mässa 9.00. Forsätter sen till Byarums kyrka.

 

Var och en ansvarar för egen matsäck och transport hem. Ring helst och föranmäl ditt deltagande till 

0767 76 70 04 agne.josefsson@outlook.com

 

VÄLKOMMEN!

Ordförande Franciskusleden och kontaktperson är

Cristina Virdung - mailadress: cristina@virdung.se

Här kommer vårt berömda pilgrimsbröd

 

 

Lisbets Pilgrimsbröd

 

2 bröd
ugn 175¤, ca 1 timma
 
8 dl filmjölk
3 ägg
½ dl honung eller sirap
2 dl nötkärnor ( hela)
2 dl torkad frukt i bitar, (aprikoser, fikon, katrinplommon eller liknade)
2 dl solroskärnor
2 dl linfrön
2 dl rågflingor eller havregryn
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
10 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
 
Blanda allt i en rejäl bunke. Degen ska ha grötkonsistens, så spara en del av mjölet och rör i om det behövs.
 
Dela degen i 2 delar och lägg i 2 smorda brödformar (2 liter)
Placera längst ner i ugnen.

 

 

Ladda ner informationsblad

Denna hemsida är delvis finansierad med EU-medel.